Skip to main content

Geschiedenis

In de 17e eeuw ging het economisch voorspoedig in Dordrecht. De Oude Haven- tegenwoordig de Voorstraatshaven – en de Nieuwe Haven waren niet meer voldoende voor de expansiedrift van Dordt. Er waren meer havens nodig weer schepen met hun waar konden aanmeren. In 1609 werd daarom als eerste de Wolwevershaven gegraven. Gevolgd door het Maartensgat in 1647, vernoemd naar de aannemer Maerten Gillisz van der Pijpen. In 2047 bestaat onze historische haven dus 400 jaar! Maartensgat werd lange tijd gebruikt voor tijdelijke houtopslag, later kwamen er ook stoomschepen te liggen, gevolgd door de pleziervaart. 

Veel water in Dordt betekent veel bruggen in Dordt. Zo ligt er ook één bij de ingang van onze mooie haven, de Mazelaarsbrug, die vroeger de Zakkendragersbrug werd genoemd. Een mazelaar is een ander woord voor zakkendrager. De naam is afgeleid van "het Gilde van der Mase". Deze gildeleden moesten het koren overladen dat over de Maas op kleine scheepjes werd aangevoerd. Later werkten deze Mazelaars op de wal als zakkendrager. In het nog bestaande zakkendragershuisje bij de Mazelaarsbrug kwamen de zakkendragers bij elkaar om de opdrachten te verdelen. De flinke bel aan het gebouwtje om aan te geven dat er weer een lading moest worden gelost hangt er nog steeds.

MAZELAARSBRUG

De Mazelaarsbrug ligt tussen het Maartensgat en de Leuvehaven in Dordrecht. Deze laatste loopt uit in de Oude Maas. Vanaf de Mazelaarsbrug heeft u een schitterend uitzicht over de Oude Maas en de boten die er dagelijks het Maartensgat in en uit varen. 

De brug is in 1868 gebouwd heeft een houten brugdek en gietijzeren balusterleuningen. De brug heeft zijn naam te danken aan de zakkendragers, mazelaars, die hier zakken koren droegen die verscheept werden vanaf de Maas. Het zakkendragershuisje bij de brug was een plek waar de mazelaars de opdrachten verdeelden. De grote bel werd geluid als er weer een lading koren moest worden gelost. De Mazelaarsbrug in Dordrecht wordt nog steeds door onze Havenmeester met de hand bediend en verbindt de jachthaven Maartensgat met het centrum van de stad.

Toen